La normalització lingüística consisteix en fer normal l’ús d’una llengua en el territori que li és propi. Per a aconseguir això, s’ha de passar per un procés d’estandardització o normativització, perquè tota llengua necessita d’un estàndard, és a dir, d’una varietat neutra, supradialectal i amb un grau de formalitat mitjà-alt.
Així, doncs, el concepte de normativització fa referència al procés d’establiment de normes lingüístiques que té per objecte fer d’una llengua un instrument adequat per a la comunicació. Perquè una llengua estiga normativitzada ha de comptar amb una ortografia, una gramàtica normativa i un diccionari normatiu, o diccionari de la llengua.
Les diferents comunitats lingüístiques solen disposar d’algun tipus d’entitat encarregada de vetllar perquè el model de llengua normativa siga l’adequat, tenint en compte els canvis en el llenguatge col·loquial, els avenços tècnics i científics, etc. El model, doncs, s’ha d’anar actualitzant i adaptant a les necessitats de cada moment. En el cas de la nostra llengua, actualment qui fixa aquest estàndard és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).
D'altra banda, cal dir que, davant les pressions que poden sofrir les llengües i, en especial, les llengües minoritzades, els parlants poden respondre amb actituds de lleialtat lingüística. Uriel Weinreich, autor a qui es deu el concepte, el definix com: «un principi en nom del qual les persones s'ajunten amb els seus companys de parla conscientment i explícitament per tal de resistir canvis tant en les funcions de la seua llengua (com a resultat d'un canvi de llengua) com de l'estructura o el vocabulari (com a conseqüència d’interferències)».
D'altra banda, cal dir que, davant les pressions que poden sofrir les llengües i, en especial, les llengües minoritzades, els parlants poden respondre amb actituds de lleialtat lingüística. Uriel Weinreich, autor a qui es deu el concepte, el definix com: «un principi en nom del qual les persones s'ajunten amb els seus companys de parla conscientment i explícitament per tal de resistir canvis tant en les funcions de la seua llengua (com a resultat d'un canvi de llengua) com de l'estructura o el vocabulari (com a conseqüència d’interferències)».
excel·lent
ResponEliminamolt bé bon home!
Eliminaatt: Anonimus
Sóc l'Eloi,molt interesant! like i fav.! i tot aquet tema, feel like a ninja, silenci!
ResponEliminaAquest apartatens ensenya els trets bàsics de llengua catalana peró s'han d'anarrenovant les normes
ResponEliminaAquest apartat ens ha ensenyat els trets bàsics de com es crean noves paraules i són aprovades fins arribar al nou Diccionari Català. Però també ha de passar per uns controls y algunes paraules són deshechades per incumplir les normes.
ResponEliminaMolt bon article! Trob que necessitam un model per a seguir-lo noltros. I sense la normativització, no ens podríem comunicar amb les persones, una situació vital per a la nostra vida quotidiana. El català com és una llengua minoritària. els catalanoparlants responen amb una lleialtat davant la llengua.
ResponEliminaAquest article és molt interesant. Ens explica perfectament que és una normalització lingüística, és una explicació molt clara sobre els problemes que ha passat la llengua fins el dia d'avui. Gràcies a la normalització nosaltres podem xerrar la nostre llengua materna i comunicar-nos amb les altres persones.
ResponEliminaEstic d'acord aquest argument, perquè consisteix en
ResponEliminatenir una bona normativa de les llengües i que serveix per a què tots els habitants del mateix lloc o país s'entenguin.
Estic d'acord en què per normalitzar una llengua, amb les seves normes, amb la seva ortografia i gramàtica, hagi de passar per un punt intermig, l'estàndard, que no sigui ni formal ni informal, que s'utilitzi en l'àmbit quotidià.
ResponEliminaEl català és propi d'aquest territori, i encara que el castellà és la llengua oficial d'Espanya, hauríem de normalitzar més la llengua. Si no, acabarà desapareixent pel que tant hem lluitat. Molt bona publicació.
ResponEliminaaixo parla de que cada persona pod parlar la lleguna que li agrada mes, també parla que cada zona de espanya pot tenir la seva propia llengua.
ResponEliminaCada comunitat d'Espanya podria tenir la seva llengua pròpia si aquesta s'hagués normativitzat i hagués tengut una gramàtica i una otrografia lo bastant prestigiosa com per tenir un diccionari pròpi. Això es el que hem aconseguit amb el català, ens hem esforçat perque el català arribés a ser una llengua oficial com el castellà i desprès de tants d'anys de millorar la nostra llengua i donar-li prestigi ho hem aconseguit.
ResponEliminapd:Cati esper que t'hagi agradat.
Crec que es molt interesant ja que es podria relacionar amb l'ocorregut amb el català.
ResponEliminaAquest tipus de llengues si que son mereixedores de l'oficialitat ja quehan agut de lluitar molt per aconseguir-la.
És un article molt clar sobre els problemes que ha estat passat la nostra llengua fins els dies d'avui. I ara gràcies a la normalització lingüistica podem xerrar la nostra llegua materna i es un article que mereix que la gent ho pugui lleguir perquè la gente es doni compta del que han hagut de lluitar per poder aconseguir-ho.
ResponElimina
ResponEliminaEstic totalment d'acord.És un article molt clar sobre els problemes que ha estat passant la nostra llengua fins els dies d'avui.
Enhorabona, un excel·lent article! La principal idea és simple y clara. Cada llegua pasa per un procés de nomativització ja que sin ella seria impossible el fet de poder comunicar-nos amb altres persones. També aprendre aquesta llengua en el seu territori ajuda en l´adaptació del parlant.
ResponEliminaAquesta critica sobre la normalitzacio lingüistica a ha estat molt intressant. Me ha parescut molt clar i molt bo de entendre. Sense aquesta normalitzacio ara no estariem parlant catala
ResponEliminaEstà molt bé l'article perquè és vera que cada territori se mereix xerrar la seva pròpia llengua sense que estigui minoritzada i també es mereix estar als diccionaris com qualsevol altre llengua del món.
ResponEliminaM'ha agradat aques escrit, crec que és molt important que les llengües puguin tenir la seva normativització, aixi no poden desapareixer.
ResponEliminacrec que hi hauries d'afegir el que va passar a l'edat contemporània i el que van fer pompeu fabra i l'Institut d' Estudis Catalans
ResponEliminame cago en tu puta madre soy eloi
ResponEliminaya eh aprobado y no te tengo que hacer la pelota vete a la mierda y eres muy mala profesora
ResponEliminatu no li diguis això si l'escrit és molt interessant
ResponEliminaJo, Elon Musk aprove aquest blog
ResponEliminaQue dius cap de suro, si es una merdaaa
EliminaJo, Mark Zuckerberg aprove aquest blog
ResponElimina