dissabte, 5 de juny del 2010

Normalització i normativització

La normalització lingüística consisteix en fer normal l’ús d’una llengua en el territori que li és propi. Per a aconseguir això, s’ha de passar per un procés d’estandardització o normativització, perquè tota llengua necessita d’un estàndard, és a dir, d’una varietat neutra, supradialectal i amb un grau de formalitat mitjà-alt.

Així, doncs, el concepte de normativització fa referència al procés d’establiment de normes lingüístiques que té per objecte fer d’una llengua un instrument adequat per a la comunicació. Perquè una llengua estiga normativitzada ha de comptar amb una ortografia, una gramàtica normativa i un diccionari normatiu, o diccionari de la llengua.

Les diferents comunitats lingüístiques solen disposar d’algun tipus d’entitat encarregada de vetllar perquè el model de llengua normativa siga l’adequat, tenint en compte els canvis en el llenguatge col·loquial, els avenços tècnics i científics, etc. El model, doncs, s’ha d’anar actualitzant i adaptant a les necessitats de cada moment. En el cas de la nostra llengua, actualment qui fixa aquest estàndard és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

D'altra banda, cal dir que, davant les pressions que poden sofrir les llengües i, en especial, les llengües minoritzades, els parlants poden respondre amb actituds de lleialtat lingüística. Uriel Weinreich, autor a qui es deu el concepte, el definix com: «un principi en nom del qual les persones s'ajunten amb els seus companys de parla conscientment i explícitament per tal de resistir canvis tant en les funcions de la seua llengua (com a resultat d'un canvi de llengua) com de l'estructura o el vocabulari (com a conseqüència d’interferències)».

23 comentaris:

  1. Sóc l'Eloi,molt interesant! like i fav.! i tot aquet tema, feel like a ninja, silenci!

    ResponElimina
  2. Aquest apartatens ensenya els trets bàsics de llengua catalana peró s'han d'anarrenovant les normes

    ResponElimina
  3. Aquest apartat ens ha ensenyat els trets bàsics de com es crean noves paraules i són aprovades fins arribar al nou Diccionari Català. Però també ha de passar per uns controls y algunes paraules són deshechades per incumplir les normes.

    ResponElimina
  4. Molt bon article! Trob que necessitam un model per a seguir-lo noltros. I sense la normativització, no ens podríem comunicar amb les persones, una situació vital per a la nostra vida quotidiana. El català com és una llengua minoritària. els catalanoparlants responen amb una lleialtat davant la llengua.

    ResponElimina
  5. Aquest article és molt interesant. Ens explica perfectament que és una normalització lingüística, és una explicació molt clara sobre els problemes que ha passat la llengua fins el dia d'avui. Gràcies a la normalització nosaltres podem xerrar la nostre llengua materna i comunicar-nos amb les altres persones.

    ResponElimina
  6. Estic d'acord aquest argument, perquè consisteix en
    tenir una bona normativa de les llengües i que serveix per a què tots els habitants del mateix lloc o país s'entenguin.

    ResponElimina
  7. Estic d'acord en què per normalitzar una llengua, amb les seves normes, amb la seva ortografia i gramàtica, hagi de passar per un punt intermig, l'estàndard, que no sigui ni formal ni informal, que s'utilitzi en l'àmbit quotidià.

    ResponElimina
  8. El català és propi d'aquest territori, i encara que el castellà és la llengua oficial d'Espanya, hauríem de normalitzar més la llengua. Si no, acabarà desapareixent pel que tant hem lluitat. Molt bona publicació.

    ResponElimina
  9. aixo parla de que cada persona pod parlar la lleguna que li agrada mes, també parla que cada zona de espanya pot tenir la seva propia llengua.

    ResponElimina
  10. Cada comunitat d'Espanya podria tenir la seva llengua pròpia si aquesta s'hagués normativitzat i hagués tengut una gramàtica i una otrografia lo bastant prestigiosa com per tenir un diccionari pròpi. Això es el que hem aconseguit amb el català, ens hem esforçat perque el català arribés a ser una llengua oficial com el castellà i desprès de tants d'anys de millorar la nostra llengua i donar-li prestigi ho hem aconseguit.

    pd:Cati esper que t'hagi agradat.

    ResponElimina
  11. Crec que es molt interesant ja que es podria relacionar amb l'ocorregut amb el català.
    Aquest tipus de llengues si que son mereixedores de l'oficialitat ja quehan agut de lluitar molt per aconseguir-la.

    ResponElimina
  12. És un article molt clar sobre els problemes que ha estat passat la nostra llengua fins els dies d'avui. I ara gràcies a la normalització lingüistica podem xerrar la nostra llegua materna i es un article que mereix que la gent ho pugui lleguir perquè la gente es doni compta del que han hagut de lluitar per poder aconseguir-ho.

    ResponElimina

  13. Estic totalment d'acord.És un article molt clar sobre els problemes que ha estat passant la nostra llengua fins els dies d'avui.

    ResponElimina
  14. Enhorabona, un excel·lent article! La principal idea és simple y clara. Cada llegua pasa per un procés de nomativització ja que sin ella seria impossible el fet de poder comunicar-nos amb altres persones. També aprendre aquesta llengua en el seu territori ajuda en l´adaptació del parlant.

    ResponElimina
  15. Aquesta critica sobre la normalitzacio lingüistica a ha estat molt intressant. Me ha parescut molt clar i molt bo de entendre. Sense aquesta normalitzacio ara no estariem parlant catala

    ResponElimina
  16. Està molt bé l'article perquè és vera que cada territori se mereix xerrar la seva pròpia llengua sense que estigui minoritzada i també es mereix estar als diccionaris com qualsevol altre llengua del món.

    ResponElimina
  17. M'ha agradat aques escrit, crec que és molt important que les llengües puguin tenir la seva normativització, aixi no poden desapareixer.

    ResponElimina
  18. crec que hi hauries d'afegir el que va passar a l'edat contemporània i el que van fer pompeu fabra i l'Institut d' Estudis Catalans

    ResponElimina
  19. me cago en tu puta madre soy eloi

    ResponElimina
  20. ya eh aprobado y no te tengo que hacer la pelota vete a la mierda y eres muy mala profesora

    ResponElimina
  21. tu no li diguis això si l'escrit és molt interessant

    ResponElimina